Vijesti

Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci
proslavio 10. obljetnicu djelovanja

25. 09.2021.

Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci u subotu 25. rujna svečanim programom u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu proslavio je svoju 10. obljetnicu djelovanja. Osnovan 2009. godine na inicijativu riječkog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ivana Devčića i drugih biskupa Riječke metropolije, ovaj Institut vjernicima laicima pruža mogućnost osobne vjerske izgradnje u teološkom i duhovnom smislu.

Prigodnu riječ na početku je izrekao ravnatelj Instituta, vlč.mr. sc. Mario Gerić. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način bili ili još uvijek jesu uključeni u djelovanje Instituta, a osobito polaznicima seminara zbog kojih Institut postoji. Zahvalio je Gospodinu za brojne milosti koje im je iskazao i za sve što su u njegovo ime sve ove godine mogli kao činiti. Govoreći o plodovima seminara i tečajeva, kako za polaznike, tako i za župe, istaknuo je da MPI sa svojim programima postaje logistika pastoralnom djelovanju unutar župa Riječke metropolije jer odgaja i obrazuje vjernike laike u smislu ostvarenja njihova krsnoga poslanja. Svatko je po krštenju pozvan svjedočiti Isusa, a da bi to mogao činiti i odgovoriti zahtjevima vremena i društva, mora biti osposobljen kao kršćanin i dionik Isusova otajstvenoga tijela i kao član Crkve kao takve. Pročitao je poruku i čestitku riječkog nadbiskupa i metropolita mons. Ivana Devčića, inicijatora ovoga Instituta. Pisane čestitke uputili su i drugi biskupi metropolije.

MPI uz obrazovanje vjernika laika, bavi se i permanentnom formacijom mlađih svećenika Riječke metropolije. Osim toga, preuzeli su i organizaciju 6. pastoralne godine, tzv. đakonske godine, a od ove godine organiziraju Teološko – pastoralni seminar Riječke metropolije, poručila je predstojnica Instituta dr. sc. Natalija Bogović. Svoj rad MPI započeo je prije dvanaest godina, no zbog pandemije koronavirusa proslava 10. obljetnice nije bila moguća ranije, poručila je predstojnica. “Započeli smo s radom 2009. i otada do danas uvijek smo išli s dva seminara: Teološko-katehetski seminar za pastoralne suradnike i župne animatore i Seminar za teološku kulturu laika. Oni vjernici laici koji završe jedan od ova dva seminara, a žele se dalje razvijati u teološkom i duhovnom smislu, mogu upisati Tečaj biblijskog razmatranja ili Tečaj dinamike duhovnog života. Osim toga, 2014. godine imali smo dobar odaziv za Tečaj novinarstva, a ove godine nudimo Teološko-katehetski seminar za odgojitelje/ice u vjeri u predškolskim ustanovama.“

Prigodnu riječ uputio je i generalni vikar Riječke nadbiskupije i suradnik Instituta vlč. dr. Mario Tomljanović koji je tom prigodom pročitao pisanu poruku i čestitku riječkog nadbiskupa koadjutora mons. mr. Mate Uzinića.

Bila je ovo prigoda i za predstavljanje knjige prvog ravnatelja MPI-a, izv. prof. dr. sc. Nikole Vranješa: Projekt i metoda-praksa vjere u svijetu promjena. Predstavio ju je vlč. dr. Ante Sorić rekavši da kada govorimo o spasenju, imamo dva ključna pitanja – kako ga ostvariti i što učiniti da spasenje bude potpuno. Ova knjiga bavi se upravo tim pitanjima, rekao je predstavljač. Ona obrazuje i inspirira, potiče čitatelje da vlastitim promišljanjem i traženjem načina sami odgovore na pitanje spasenja i pokušaju ponuditi ispravni instrument kojim mogu doći do djelovanja u konkretnoj situaciji, poručio je dr. sc. Sorić. Autor knjige izrazio je želju da ovo djelo uistinu bude jedna smjernica polaznicima u traženju spasenja, kako vlastitog tako i spasenja drugih.

Na kraju, podijeljene su potvrdnice i posvjedočenje polaznicima koji su završili odabrane programe Instituta. Dobili su ih: Sanja Antonin, Claudio Graziani, Jasna Katalinić, Dubravka Stanić, Katarina Čakarun, Oriana Rakovac, Nevenka Križman, Sanja Perčić, s. M. Benedikta Nina Krapić, Valter Baldaš, Sonja Brusić, Sandra Burić, Chiara Debelić, Danica Pivk, Vlasta Rainer, Nikola Spicijarić, Marijana Šimović, Elena Tutić, Anita Videlko, Vilma Vojvoda i Janja Vucković U bogatom programu proslave obljetnice nastupio je Zbor Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu pod vodstvom voditeljice Škole mr. art. Andrejke Srdoč Geraci.

video s proslave pogledajte ovdjeOdržan Teološko-pastoralni seminar Riječke metropolije

21 09.2021.

U organizaciji Metropolitanskog pastoralnog instituta održan je Teološko-pastoralni seminar Riječke metropolije 21. rujna 2021., u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu, na temu: Zaštita maloljetnika i ranjivih skupina kao pastoralni prioritet.

Program seminara možete preuzeti u pdf formatu.

Teološko-pastoralni seminar može se u cijelosti pogledati na poveznici.

Prepoznajmo brata u svakome čovjeku
permanentna formacija mladih svećenika

25. i 26. 05.2021.

Mladi svećenici Riječke metropolije okupili su se na susretu trajne formacije 25. i 26. svibnja u Domu pastoralnih susreta u Lovranu, u organizaciji Metropolitanskog pastoralnog instituta. O temi „Crkva navjestiteljica Kraljevstva Božjeg: sveopće bratstvo i društveno prijateljstvo tragom enciklike ‘Fratelli tutti’“, govorio im je riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić te dr. sc. Nikola Vranješ, dr. sc. Saša Horvat i mr. sc. Josip Kolega. Program je ponudio i duhovne poticaje u redovitim molitvama, misnim slavljima i klanjanjem. Bio je to prvi susret nakon godinu i pol dana stanke, podsjetio je ravnatelj MPI-a mr. Mario Gerić.Nadbiskup Uzinić u prvom je izlaganju istaknuo koliko je Papina enciklika iz 2020. godine značajna i aktualna za djelovanje Crkve i naviještanje Kristova evanđelja u suvremenom svijetu. „Papa Franjo ovom enciklikom potiče katolike da u svima, pa i u drugima i drugačijima prepoznaju braću. Da ne gledamo u ljudima druge vjere konkurenciju nego da vidimo da smo na zajedničkom putu traženja Boga. Ali prepoznajući u drugima braću to moramo činiti i među nama, vjernicima, katolicima“, rekao je objasnivši da i unutar katoličke zajednice ima osoba koje su odbačene zbog toga što su drugačije. Bilo je to prvo obraćanje riječkog nadbiskupa koadjutora mladim svećenicima koje je potaknuo na promišljanje o prispodobi o milosrdnom Samarijancu. „Ona nije toliko kritika pojedinca, koliko kritika religije onoga vremena koja se dala zarobiti u propise i izgubila iz vida čovjeka i njegovo dostojanstvo. Nemojmo da se to dogodi i nama“, rekao je mons. Uzinić.

S mladim je svećenicima podijelio svoja nedavna pozitivna i negativna iskustva kada je, na tragu ove Papine enciklike te pobudnice Amoris Laetitia, 13. svibnja uputio čestitku muslimanima povodom Ramazanskog bajrama, a 17. svibnja, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, podsjetio na nužnost poštivanja svake osobe bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju. „U ta dva navrata zapravo sam samo citirao ova dva papina dokumenta, no svejedno je to izazvalo i negativne reakcije među katoličkim vjernicima. To nam govori o duhu zatvorenosti za druge i za dijalog. A to nije u duhu Kristova evanđelja.“ Slično se događalo, priznao je nadbiskup, i kada je govorio o nužnosti prihvaćanja i pomaganja migrantima, kao i o poštivanju svih protuepidemioloških mjera u situaciji kada čovječanstvu, a posebno starijima i bolesnima, prijeti opasna zarazna bolest. „Sve su to situacije u kojima kao vjernici zaobilazimo čovjeka u potrebi, drugačijeg, odbačenog, bolesnog. Izgleda kao da danas ulogu milosrdnog Samarijanca više ostvaruju oni koji su izvan Katoličke Crkve.“

Na nadbiskupov poziv na bratstvo prema svakom čovjeku nadovezao se dr. Vranješ koji je u svom izlaganju istaknuo kako i unutar Katoličke Crkve postoje skupine koje su marginalizirane i zanemarene, o kojima se ne vodi pastoralna briga. To su uglavnom vjernici koji ne ispunjavaju sve kanonske propise i zbog toga su isključeni iz života crkvene zajednice. Njima je također potrebno pastoralno vodstvo kako bi dobili evanđeoske smjernice i poticaje.

Drugoga dana mr. Kolega je mladim svećenicima govorio o zajedništvu kao vidljivom dokazu ostvarenja evanđeoskog života. Potaknuo ih je da u drugima prepoznaju Krista i tako nadahnuti pokažu ljubav i odgovornost prema svim članovima zajednice. Dr. Horvat je u svom predavanju potaknuo mlade svećenike na razmišljanje kako bi se kršćani, po uzoru na Isusa Krista, trebali odnositi prema strancima. „Strah od drugog i drugačijeg prirodan je, a prevladati se može jedino ljubavlju. Ta borba između straha i ljubavi je stalna. Strah znači odsutnost ljubavi“, rekao je dr. Horvat.Dodijeljena posvjedočenja šestorici đakona

14.05.2021.Šestorica đakona riječkog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ primili su 14. svibnja o.g., posvjedočenje da su završili stručni studij Šeste pastoralne godine i time se na korak približili skorom svećeničkom ređenju.

Luka Klarica, Hrvoje Mandić i Tomislav Nikolić trebali bi u lipnju biti ređeni za svećenike Riječke nadbiskupije, Jurica Vekić i Stipe Breko na putu su da postanu svećenici Porečke i Pulske biskupije, a Andrija Živković uskoro bi trebao biti zaređen za svećenika Krčke biskupije.

Posvjedočenje o uspješnom završetku đakonske godine dobili su nakon završnog razgovora s poglavarima i profesorima, rektorom sjemeništa mr. sc. Mariom Gerićem, dr. sc. Mariom Tomljanovićem i izv. prof. dr. sc. Nikolom Vranješom. Na svečanom činu dodjele posvjedočenja sudjelovao je i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić koji je đakonima uputio riječi podrške i čestitke. Poručio im je da nastave u svom rastu na svećeničkom putu te zahvalio njihovim voditeljima u đakonskoj godini u kojoj su kandidate duhovno, intelektualno i praktično pripremali za primanje sakramenta svećeničkog ređenja.

Od ove godine program Šeste pastoralne godine stručnog studija za đakone u Rijeci, organizira i provodi Metropolitanski pastoralni institut, iz tog su razloga po prvi put na ovaj način, skromno i uz sva epidemiološka ograničenja, đakonima svečano dodijeljene potvrde, posvjedočenja, o uspješno završenoj đakonskoj godini, posljednjoj formativnoj stepenici na putu do svećeničkog ređenja.